Ritim bozukluğu nedir?
Kalp ritmi, kalbin düzenli bir şekilde atımdan atıma sergilediği kasılmadır. Kalp ritim bozukluğu ise kısaca kalbin normal ritminden farklı olarak anormal bir ritim sergilemesidir. Bütün ritim bozuklukları kalpte hastalık olduğu anlamında gelmemektedir. Sağlıklı insanlarda da belirli durumlarda kalp olduğundan hızlı ya da yavaş atabilmektedir. Bu nedenle kalbimizin atışlarında bizi rahatsız edecek bir hızlanma ya da arada kuvvetli atımlar hissettiğimiz zaman öncelikle bir kardiyoloji uzmanına başvurarak altta bir hastalık olup olmadığını öğrenmemiz gerekmektedir.
Çarpıntı
Çarpıntı kalp atışlarımızı bizi rahatsız edecek şekilde hızlı olarak hissetmemizdir. Sağlıklı bir insanda ortalama kalp hızı dakikada 60 ila 100 arasında değişmektedir. Bu değerlerin altında ya da üzerinde kalp hızı varlığı kalp hastalıklarıyla birliktelik gösterse de her zaman bir hastalık belirtisi olmayabilir. Bu nedenle kalp hızımızda bir anormallik hissedildiği zaman mutlaka bir kardiyoloji uzmanına muayene olunması gerekmektedir.
Elektrofizyolojik çalışma ve ablasyon tedavisi
Kalbimizin içerisinde bir şehrin elektrik sistemine benzer şekilde ileti yolları bulunmaktadır. Bu yollardaki bozukluklar çarpıntı ve ritim bozukluğuna neden olmaktadır. Böyle durumlarda elektrofizyolojik çalışma ile kasık bölgemizdeki damarlardan kalbimizin içerisine giderek kalbimizin ileti yollarının durumunu net bir şekilde görmekteyiz. Elektrofizyolojik çalışma ile bir ritim bozukluğu saptadığımız zaman aynı seansta yakma işlemi olarak da bilinen ablasyon tedavisi ile çarpıntıya neden olan hücreleri ortadan kaldırmaktayız.
Kalp pili takılması
Kalp pili takılma işlemi göğsümüzün ön tarafındaki omuz bölgemizin hemen yanına, cilt altına, sadece lokal uyuşturma işlemi ile bayıltmadan yapılmaktadır. Belirli bazı kalp hastalıklarında kalp pili takılması elzem olup bazı durumlarda ise olası kötü durumlardan kalbimizi korumak amacıyla kalp pili takılması gerekmektedir. Kalp pilleri kalbimizin ihtiyacına göre kendi içinde gruplara ayrılmaktadır. Kalbimize giden kablo sayısı ve kabloların fonksiyonları değişkenlik göstermektedir. Kalp pili takıldıktan sonra ise belirli aralıklarla muhakkak pilin kontrolü gerekmektedir.